Ny ambassadør i KLAR TIL START

3. maj 2024

Som ambassadør vil Sofie arbejde for, at andre får den hjælp, de har brug for, før det er for sent, ligesom hun selv gjorde.

“Jeg gerne vil have ordet ud om, at der er et alternativ, som hjælper de svageste i samfundet til et bedre liv. KLAR TIL START kunne gribe sådan en som mig, inden jeg blev tvunget i førtidspension. Jeg kender desværre mange andre, som ikke er blevet grebet på det rigtige tidspunkt, og nu er på førtidspension.”

Sådan siger Sofie Bertram Poulsen, der er KLAR TIL START’s nye ambassadør. Hun arbejder sammen med Christian Gundersen, vores nuværende ambassadør, som ønskede at få en medambassadør for at få en bredere repræsentation. 

Sofie er 34 år og bor i Odense. Hun gennemførte forløbet i 2022 og arbejder i dag i  fleksjob i Coop365 fire dage om ugen. 

Sofie er sendiagnosticeret med Aspergers og ADHD, og inden hun kom med i KLAR TIL START var hun så godt som besluttet på at søge førtidspension, efter et lang og opslidende forløb i bl.a. jobcenter. 

Vi har stillet den nye ambassadør et par spørgsmål, for at lære hende bedre at kende:   

Hvorfor vil du gerne være ambassadør for KLAR TIL START?

Jeg vil gerne påvirke, hvordan fleksjobbere generelt bliver behandlet og hvordan fleksjob-processen foregår. Der er ikke mange, der taler for fleksjobbere og førtidspensionister, og endnu færre, der taler til dem, som kan gøre noget ved det. Jeg vil gerne trænge igennem til dem, som har magten til at ændre ting.

KLAR TIL START var det som hjalp mig, før det var for sent, og jeg vil rigtig gerne arbejde for, at andre også får den hjælp, de har brug for, før det er for sent. KLAR TIL START har vist sig at være en fantastisk metode, der bare virker. Det er ikke kun for folk med autisme, der er mange, som KLAR TIL START vil kunne virke for, og det er en engangsinvestering for kommunen.

Så skal jeg måske også nævne, at jeg er queer. Det kan være, det har betydning for nogen. Jeg ved i hvert fald, at der er mange autister, der også er queer eller lgbt. Jeg tænker, at det er vigtigt at vise, at KLAR TIL START er et sikkert sted for os.

Hvad synes du, andre skal vide om KLAR TIL START?

At det er en metode, som virker! Det er det allervigtigste. Det gør en stor forskel at have en vejleder med på arbejdspladsen, og ikke overlade indkøringen i jobbet til en chef, souschef eller medarbejder, som ikke har nogen viden om autisme eller pædagogisk forståelse. En jobkonsulent er heller ikke nødvendigvis en ekspert inden for autisme eller pædagogik.

Det betaler sig at give os “fleksjobs-potentielle” mennesker den der lille ekstra starthjælp og lytte til os. I mit tilfælde vidste jeg, hvad jeg ville: Jeg havde butikserfaring og jeg kunne godt lide at arbejde ved bordene med spotvarer. Det sagde jeg til min vejleder, og så gik vi videre derfra. Jeg blev ikke presset til noget, jeg ikke kunne holde til, eller som jeg vidste på forhånd, at jeg ikke ville kunne. Min vejleder var fantastisk dygtig til at se, når jeg var ude i noget, jeg ikke kunne holde til, og så stoppe mig.

Det behøver ikke tage 3 år i forskellige praktikker at komme i fleksjob – KLAR TIL START tager et år. Det er fordi, man lytter til dem, som vil i fleks, og til virksomhederne. Der er nogle ting fleksjobprocessen, jeg synes skal laves om. Jeg kender en, som har været i fleksafklaring, og undervejs blev tilbudt et job, de ville elske at udføre, i en virksomhed, som gerne ville ansætte dem. Men de blev i stedet tvunget ud i en ny praktik, og konsekvensen var, at fleksjobbet aldrig blev til noget. Systemet skal ændres, så vi hurtigere kommer i job, for firmaerne vil gerne have os. 

Hvad har KLAR TIL START betydet for dig?

Det har betydet, at jeg ikke er endt på førtidspension. Jeg har et job, jeg elsker at stå op til, og det er en ret stor ting, når man aldrig rigtig har oplevet det før. Der skal virkelig meget til, for at jeg ikke går på arbejde. Mit arbejde er mit fristed. Jeg lider ret meget af angst, og i de perioder, hvor man ikke har det så fedt med at være derhjemme, betyder det sindssygt meget at have et arbejde, man elsker.

Det er virkelig mit drømmejob, jeg har fået. Bare at gå rundt og fylde op i mine spotborde, få orden på det hele og se forskellen fra før til efter, det giver mig simpelthen så meget. Kundekontakten elsker jeg også, og jeg har søde kollegaer.  Det er et af de få job, jeg kunne forestille mig at gøre resten af mit liv.

Det har også medført, at jeg har fået en ny lidenskab, fordi jeg nu ved en del om fleks-processen og hvordan den kunne forbedres. Jeg vil sindssygt gerne arbejde for, at andre når derop, hvor jeg er nu: At stå op hver dag og ikke kunne vente med at komme på arbejde.

Sofie med sin vejleder Lene Clemmensen, på dagen hvor hun blev færdig i KLAR TIL START og fastansat.

Kontakt

Morten Wulf

Projektleder