Magnus gik direkte fra STU i job

14. februar 2023

Et STU-forløb integreret med et særligt tilrettelagt ansættelsesforløb i KLAR TIL START fik bugt med Magnus’ skoletræthed. I dag trives han i fleksjob.

Der er kaffe på kanden og friske boller på bordet. Dem har 21-årige Magnus været nede at købe tidligere, og han byder glad velkommen sammen med mor Ann Katrine Marinussen. Han har fri fra jobbet i Coop 365, så han har tid til et interview om sine oplevelser med KLAR TIL START som STU-forløb.

”Når man ser på den unge mand i dag og holder op imod, da han var barn, så kan man næsten ikke tro, at det er den samme person. For han var både udadreagerende og selvskadende. Det er forfærdeligt at sige, men jeg tænkte nogle gange: Hvad skal der dog blive af ham?” fortæller Ann Marinussen. 

Magnus er infantil autist, og gik i hele grundskolen på specialskole. Han trivedes fint nok, men deltog ikke fagligt i undervisningen og fik først hul på læsningen omkring 7. klasse.

”Jeg tænkte ikke så meget over min fremtid, andet end at jeg gerne ville ud at lave noget andet end bare at være derhjemme. Det var min førsteprioritet at få et arbejde,” siger Magnus.

En svær start

Efter grundskolen blev det vurderet, at Magnus kunne begynde på produktionsskole.  

Selv beskriver Magnus oplevelsen som ”interessant” – hans mor husker det som en lidt hård tid, hvor Magnus havde svært ved at klare opgaverne, fordi han skulle havehjælp til læsning, og var overvældet på det sociale plan.

”Magnus tog bussen derud halvanden time inden skolen startede, for så var der ikke så mange med bussen. Så sad han helt alene i kantinen og ventede, til undervisningen begyndte. Hvis bussen var for fyldt, når han skulle hjem igen, lod han den køre, indtil der kom en bus, hvor der ikke var for mange med,” siger Ann.

Ikke hjem på sofaen

Trods udfordringerne lykkedes det Magnus at gøre første år færdig med hjælp fra en god lærer, som godt kunne se, at Magnus var fejlplaceret på produktionsskolen. Læreren tog kontakt til kommunen og Magnus kom til en UU-vejleder, som ikke var i tvivl om, at Magnus skulle tilbydes en STU.

”Jeg har altid tænkt, at når han var færdig med skolen, så skulle han ikke hjem og ligge på en sofa. Det ville være det værste, der kunne ske. For hvis først han lå der, hvordan skulle vi så få ham i gang igen? Det har jo været hans hverdag, da han gik i skole: Så snart, han kom hjem, var det ind på sofaen og lade op. Og hvis han skulle det hele dagen – det kunne jeg næsten ikke have,”.

Skoletræthed spøgte

Magnus begyndte i STU på UNGES Uddannelsescenter. Men han havde svært ved at finde motivationen.

”Magnus var træt af at gå i skole. Han havde ikke været på UNGES ret længe, før man fandt ud af, at han fungerede bedst, hvis han kom ud af huset og i praktik.”

Løsningen blev at integrere KLAR TIL START i Magnus’ STU-forløb. Én dag om ugen var han på skolen, mens han de øvrige fire dage var i jobtræning i Coop 365 i Hillerød. Her blev han fulgt af KLAR TIL START-vejleder Lars Larsen.

”Han var en stor støtte. Han tjekkede op på én og hjalp fx med at finde opgaver, hvis man ikke vidste, hvad man skulle gøre. Det er en af de bedste ting, jeg har oplevet, at have Lars som vejleder,” fortæller Magnus.

Stor social udvikling

Efterhånden som Magnus havde været i butikken et stykke tid, blev han bedre til at tackle social kontakt – så meget, at han til sidste kunne blive oplært til at sidde i kassen. 

”Jeg har lært at samtale med kunderne på et højere niveau og selvtilliden er styrket en del, siden jeg startede. De første uger, jeg var i butikken, prøvede jeg at holde mig langt væk fra kassen,” siger Magnus. 

Udviklingen har ikke kun været synlig, når Magnus var på job, men også i resten af hans liv, siger hans mor Ann.

”Han har aldrig været social tidligere, men det er han blevet. I dag, hvis der kommer nogen, og vi ikke er hjemme, siger han: Kom inden for, jeg laver kaffe og så kan vi sidde og snakke lidt, indtil mor kommer hjem. Det kunne han ikke drømme om før. Der gik han ind på værelset og lukkede døren.”

Glad for jobbet

I 2022 blev Magnus færdig i KLAR TIL START. Da KLAR TIL START giver jobgaranti til kandidaterne, stod en fastansættelse klar og ventede. Det eneste der manglede var, at Magnus blev godkendt til fleksjob hos kommunen.

”Jeg må indrømme, at jeg var lidt skeptisk i begyndelsen, om KLAR TIL START virkelig kunne føre til noget. Kunne han virkelig få et fleksjob? Men alt gik smertefrit. Magnus’ vejleder Lars var med hele vejen, og blev ved med at sige, at jeg kunne tage det helt roligt, for det skulle nok gå,” siger Ann.

”Ja, og så måtte du nok tage dine ord tilbage!” siger Magnus.  

For Magnus blev godkendt til fleksjob, og har siden august 2022 arbejdet i Coop 365 i Charlottenlund. Han er på arbejde fire dage om ugen i fire timer ad gangen, hvor han bl.a. fylder brød op om morgenen og afløser kollegerne i kassen.

”Jeg er rigtig glad for mit arbejde. Der er altid masser af opgaver, uden store tomrum i tiden. Medarbejderne er supervenlige og altid glade, når jeg møder op i butikken,” fortæller Magnus.

Næste skridt: Flytte hjemmefra

”Vi kan jo tydeligt mærke, at han er vokset. Han kan hjælpe herhjemme og han kan selv gå ned og handle. Han kan også se, hvor der er brug for hjælp, det kunne han ikke før. Da han startede, var han en dreng, som skulle have hjælp til en masse ting, men nu synes jeg virkelig, han er blevet en ung mand, som kan rigtig mange ting selv. Det næste, vi arbejder hen imod, er at Magnus skal bo selv,” siger Ann. 

Hun har endnu en søn, som også er på autisme-spektret, og er i gang med KLAR TIL START som STU. Selv om han er meget forskellige fra sin bror, og fx har mindre tid i butik og mere på skolen, er hun ikke i tvivl om, at KLAR TIL START er det rigtige valg også til ham.

”Jeg vil helt klart anbefale KLAR TIL START. Det er virkelig godt. Måske nogle forældre tænker, ligesom jeg gjorde, ”Det fører ikke til noget” – men det gør det altså! Uanset hvad, så udvikler de sig, hvad end det ender med et fleksjob eller en anden mulighed” siger Ann.

Kontakt

Morten Wulff

Projektleder