Tænk på fremtiden, når du vælger stu

16. maj 2025

Regn ikke med, at de unge bare flyder med strømmen igennem uddannelsessystemet og kommer i job. Tag selv ansvar og spørg kritisk ind, når der skal vælges stu, råder Charlotte Hatting, mor til 20-årige Gustav.

Når unge med autisme nærmer sig afslutningen på deres skolegang, står forældre ofte over for et afgørende spørgsmål: Hvad nu? For Charlotte Hatting, mor til 20-årige Gustav, var svaret klart – hendes søn skulle have en reel mulighed for at komme i arbejde og skabe en meningsfuld hverdag.

”Min største frygt var, at han skulle ende med at sidde derhjemme uden noget at lave. Hvad nu hvis han bare røg ud i ingenting? Hvordan skulle han kunne søge et job, hvis han aldrig havde været på en rigtig arbejdsplads eller haft et fritidsjob? Der var alt for mange ressourcer i ham til bare at sidde og lave ingenting,” siger hun.

Argumenterne i orden

Allerede fra Gustav gik i 8. klasse begyndte Charlotte at undersøge mulighederne for sin søn. Et besøg på uddannelsesmessen Specialkompasset i Roskilde blev afgørende: Her stødte hun og Gustav på KLAR TIL START, et specialiseret forløb der giver unge med autisme en vej ind på arbejdsmarkedet.

Men det skulle vise sig, at vejen fra ønske til realitet var langtfra ligetil.

”Vi måtte slet ikke vælge en stu til at begynde med, for det var en meget dyr uddannelse, fik vi at vide. Praktikvejlederen sagde, at han først skulle et år på ungdomsskole og derefter søge FGU (den forberedende grunduddannelse, red). Det sagde jeg nej til. Jeg kunne ikke se, hvorfor han skulle spilde tre år på noget, der for ham bare ville være ren opbevaring,” fortæller Charlotte Hatting.

Igennem flere år måtte hun blive ved med at argumentere for Gustavs sag, før det til sidst lykkedes hende at trænge igennem, så han kunne starte på KLAR TIL START stu-forløbet efter 10. klasse.

Fast job lige efter stu

I KLAR TIL START-stu’en kombineres undervisning på et uddannelsessted med jobtræning i en privat virksomhed. Det viste sig hurtigt, at det var det helt rigtige mix for Gustav.

”Han er blevet mere ansvarsbevidst, mere selvstændig og tør tage initiativ. Han møder til tiden, han har sine faste opgaver, og han tager det alvorligt. Det er fantastisk at se,” siger Charlotte stolt.

Til sommer er Gustav færdig med sin uddannelse, og kan se frem til et fast fleksjob i Super Brugsen. Jobtræning og afklaring er klaret i løbet af stu’en, og dermed bliver Gustav sparet for et længere efterfølgende afklaringsforløb for at blive godkendt til fleksjob. Det er en stor fordel, mener Charlotte.

”Hvis ikke stu’en havde sikret fleksjobbet for ham, så ved jeg helt ærligt ikke, om jeg selv havde haft kræfterne til at kæmpe for det bagefter,” siger hun.

Charlottes råd: Undgå tidsspilde

Charlotte Hatting vil gerne gøre andre forældre og unge opmærksomme på, at de selv skal tage styringen og sætte bevidste mål, når der skal vælges ungdomsuddannelse. 

”Man kan ikke regne med, at den unge bare kan følge med strømmen igennem systemet, og så fører det til job. Det gør det altså ikke. Man skal selv kæmpe for det. Hvis vi bare havde lænet os tilbage, var Gustav aldrig kommet videre,” understreger hun.

Som forældre er det vigtigt, at man har indsigt i sit barns kunnen og fokus på, hvad målet for uddannelsen er. Herefter kan man forholde sig kritisk til, om de uddannelsesmuligheder, man får tilbudt, reelt set udvikler de unge i retning af det mål.

”Fordi, Gustav rider i sin fritid, blev det fx foreslået, at han kunne arbejde med heste eller komme et år på ride-efterskole. Det kan selvfølgelig være fint for nogen at komme på efterskole – men man må spørge sig selv: Munder det ud i noget? For Gustav ville det ikke have gjort det. Så det handler om at vælge det rette tilbud, så det ikke bare bliver tidsspilde,” siger Charlotte.

Gode råd fra Charlotte

  1. Start i god tid
    “Vi begyndte allerede at undersøge mulighederne i 8. klasse. Det tager tid at finde det rette.”
  2. Brug netværk og forældregrupper
    “Snak med venner, familie, kolleger og de andre forældre i skolen. Der er også mange gode grupper på Facebook, hvor man kan få råd og lære af andres erfaringer.”
  3. Forbered dig og vær skarp i møder med systemet
    “Man skal have talegaverne i orden og være velforberedt til møder. Skriv ned, hvad du vil spørge om, og vær vedholdende omkring det, du vil have igennem.”
  4. Læs bogen Ud i fremtiden
    “Den giver et godt overblik og nogle idéer om, hvad der er af muligheder – både i forhold til uddannelse, bosted og økonomi. Der står selvfølgelig ikke alt i den, men den kan sætte nogle tanker i gang.”
  5. Besøg en uddannelsesmesse
    ”Her er rigtig mange forskellige uddannelser samlet på et sted. Uddannelsesmessen ”Specialkompasset” for unge med særlige behov var grunden til, at vi fandt frem til KLAR TIL START og Unges Uddannelsescenter, hvor Gustav har gået. Så den vil jeg anbefale til alle.”

Kontakt

Dennis Pihl

Projektchef