fbpx

Børn og unge med autisme mangler praktikmuligheder, der tager hensyn til deres autisme. Nyt initiativ skal bane vej for flere særligt tilpassede tilbud.

Der findes stort set ingen muligheder for børn og unge med autisme, når det handler om folkeskolens erhvervspraktik. På opfordring fra en forældreorganisation har KLAR TIL START nu sagt ja til at tilbyde et autismetilpasset tilbud om erhvervspraktik.

Forældre søger forgæves

“Der er rigtig mange forældre til unge mennesker med autisme, som ikke kan finde relevante erhvervspraktiksteder til deres søn eller datter, når de i 8., 9. og 10. klasse skal i skoleerhvervspraktik. Derfor har vi opfordret jobforløbet KLAR TIL START til at gå foran i forhold til at skabe flere muligheder for vores børn”, fortæller talsmand for Autisme forum til forældre som har børn med autisme, Carl Martin Middelhede.

KLAR TIL START har siden 2013 hjulpet unge og voksne borgere med autisme i fast arbejde i private virksomheder. 80% af alle deltagere i forløbet afslutter med en fastansættelse, et tal der ligger milevidt fra den generelle meget lave beskæftigelsesrate på 15% for borgere med autisme.

Forståelsen er vigtigt

“Under den første Coronabølge tilbød vi landets jobcentre et ekstraordinært gratis praktikforløb for ledige borgere med autisme. Erfaringerne herfra giver os troen på, at vi og vores samarbejdspartnere også kan håndtere at tilbyde en uges autisme-tilpasset erhvervspraktik til skoleelever. Det er vigtigt, at de unge mennesker har et sted at komme hen, hvor der er forståelse for deres særlige udfordringer og behov”, siger Britta Bak, direktør for FONDEN UNGES, der står bag KLAR TIL START.

Værdifuld arbejdskraft

Hos Coop, som er jobforløbets største virksomhedspartner, er der klar opbakning til den nye indsats:
“KLAR TIL START har beriget os med et utal af kompetente og stabile ansatte, og selvfølgelig vil vi støtte op om en indsats, der skaber flere muligheder for børn og unge med autisme og som samtidig synliggør deres værdi på arbejdsmarkedet”, fortæller Jens Romundstad, HR-direktør, Coop Danmark.

Det nye tilbud om skoleerhvervspraktik til unge med autisme gælder i størstedelen af landet ud fra et først til mølle-princip, da der er begrænset antal pladser. Erhvervspraktikken finder sted på de mange arbejdspladser – primært inden for detailhandel – hvor KLAR TIL START uddanner og træner deres kandidater i forskellige arbejdsopgaver og ikke mindst i at håndtere deres autismeudforinger på en helt almindelig arbejdsplads.