toggle menu

Social- og indenrigsminister Karen Ellemann så “Klar til Start” an

Den 22. august 2016 lagde social- og indenrigsminister Karen Ellemann (V) vejen forbi ”Klar til Start”-træningsbutikken i Søborg. Der så hun nærmere på den særlige pædagogiske metode, der er grunden til ”Klar til Starts” succes med at få udsatte unge og voksne personer med autisme i varig beskæftigelse – med jobgaranti.

IMG_9825
Jobgaranti til udsatte unge og voksne gennem ”Klar til Start”

Med en succesrate på 85 % i varigt job efter fuldendt forløb, større livsglæde blandt en af samfundets mest udsatte grupper samt en klar økonomisk fordel for kommunerne – specielt jobcentrene – har flere kommuner, politikere og jobcenterchefer fået øjnene op for uddannelses- og jobtræningsforløbet ”Klar til Start” og dets markante resultater inden for autismeområdet. Således besøgte social- og indenrigsministeren projektet – til dels for at se, hvad det kan bruges til i forhold til netop denne gruppe udsatte, til dels for at høre hvordan denne særlige pædagogiske metode også kunne virke over for andre grupper på kanten af arbejdsmarkedet. Social- og indenrigsminister Karen Ellemann siger i den forbindelse med sit besøg:

”’Klar til start’ er en succes og et inspirerende forbillede. Projektet viser, hvor værdifuldt det er, når flere aktører går sammen om en vigtig dagsorden: At møde mennesker med handicap som en ressource. Det er et gennemtænkt og målrettet koncept med fokus på de særlige talenter og behov hos personer med autisme. Og med øje for at et handicap faktisk kan være en fordel for en forretning. Og vigtigst af alt: med jobgaranti. Det er lige præcis den tilgang, der skal til for at nå regeringens sociale mål om, at flere skal være en del af arbejdsfællesskabet”.

IMG_9818

Den rette metode får det fulde potentiale frem

”Klar til Starts” succes er ikke nogen tilfældighed. Tværtimod lægger der års arbejde samt pædagogisk og virksomhedsmæssig indsigt bag metoden, der er udviklet i et samarbejde mellem Fonden Unges Uddannelsescenter og fakta-koncernen. Mens den ene er specialist i specialpædagogik og uddannelse er fakta-koncernen blandt landets største virksomheder på medarbejdersiden. De har sammen udviklet denne metode, der tager udgangspunkt i den udsatte, således dennes fulde potentiale kommer frem. Salgsdirektør Jens Romundstad siger:

”fakta involverede sig i og var med til at udvikle metoden, fordi vi står i en situation, hvor vi ønsker at fremtidssikre kvaliteten af vores service i butikkerne og mængden af kvalificerede medarbejdere. Gennem denne metode er vi i stand til at få nogle ellers udsatte personer til at skinne i et job, som giver mening og taler til deres styrker som mennesker”.

Britta Bak, direktør hos Fonden Unges Uddannelsescenter, har mere end 20 års erfaring inden for specialpædagogikken, og det er på baggrund af den faglighed, metoden er udviklet. Og hvis en så svær en gruppe kan integreres på arbejdsplads, via denne metode, kan den også hjælpe mange andre mennesker, siger Bak og tilføjer:

”Metoden tager udgangspunkt i specialpædagogikken og autisme, men kan skræddersys til andre grupper af udsatte, fordi det handler om, at tilbyde virksomheder, kommuner og den enkelte person et forløb, som har et solidt fundament, men som er så fleksibelt, at det kan tilpasses den enkelte virksomhed og den enkelte persons evner og potentiale”.
IMG_9823