toggle menu

Omtale i Ugebladet Mandag Morgen

“Klar til Start” er stolte af at være highlightet i dagens udgave af Ugebladet Mandag Morgen med en fin artikel forud for vores deltagelse i Velfærdens Innovationsdag 2017 den 26. januar i Øksnehallen i København. “Klar til Start” er udvalgt af arrangøren til at være én af de innovative nye løsninger, som Mandag Morgen mener bør være med til at tegne fremtidens velfærdsløsninger.

Vi har ikke ret til at gengive hele artiklen, men vi kommer her med et uddrag fra artiklen. Resten kan læses i denne uges udgave af Ugebladet Mandag Morgen.


fakta matcher med autister

Hos Fakta i Hillerød får unge og voksne med autisme en chance for at vise deres værd på arbejdsmarkedet. Butikken har lige nu fire autister i træningsforløb, og når det slutter, er de garanteret job i supermarkedskæden. Det sker som led i det landsdækkende projekt Klar til Start.

“Fire gange om ugen tager den 22-årige autist Alexander Hjorth Jensen bussen fra sit hjem i Jægerspris til Fakta i Hillerød. Det er en længere tur, men den tager han gerne, fordi butikken
har brug for hans arbejdskraft, og fordi det giver ham noget at stå op til. Sammen med tre andre unge med autisme er han en del af et såkaldt Klar til Start-forløb i Fakta-butikken, der skal gøre ham parat til det job, som Fakta har garanteret ham, når han har gennemført forløbet. Klar til Start blev etableret af den selvejende fond Unges Uddannelsescenter for godt fire år siden. Forløbet varer fra 10 til 22 måneder og foregår i en af de 30 Fakta-butikker, der fungerer som såkaldte træningsbutikker, eller i en af de fire andre virksomheder, som Unges Uddannelsescenter  samarbejder med.

Ude på lageret i Hillerød omgivet af papkasser er Alexander Hjorth Jensen i gang med at scanne varer ind, hvilket sammen med opstilling af varer på hylderne er en af hans opgaver hos Fakta. Netop den faste struktur på arbejdet og de rutineprægede opgaver kan være hensigtsmæssige for personer med autisme. Omvendt er autister meget forskellige, så mens nogle nyder at sidde ved kassen og have kundekontakt, trives andre bedst med at fylde varer op alene. Oplæringsforløbet betyder rigtig meget for Alexander Hjorth Jensen. Han har efter 10. klasse haft en periode, hvor han ikke lavede noget, og det gjorde ham ikke glad: ”Før lavede jeg ikke noget. I starten var det fint nok, men så blev det bare kedeligere og kedeligere. Forhåbentlig får jeg et arbejde, når jeg er færdig her. Det vil være lidt kedeligt ikke at have noget at lave,” siger han.”

(Ugebladet Mandag Morgen kan købes nu. Alternativt kan du logge ind og læse resten af artiklen online her).

Alle rettigheder tilhører Ugebladet Mandag Morgen.


Og det kan vi garantere, at Alexander gør, når han har gennemført forløbet. Alle som gennemfører et “Klar til Start”-forløb er garanteret ansættelse og varigt job.