toggle menu

Autismeuddannelse nomineret til pris

Pressemeddelelse 27. april 2017:

I mange år har det været en næsten umulig opgave at komme ind på arbejdsmarkedet, hvis man lider af Autisme Spektrum Forstyrrelser (ASF). Men de seneste få år har en ny metode vist, at det for rigtig mange unge og voksne med ASF ikke blot er muligt, men ovenikøbet meget sandsynligt at få en fastansættelse.

Unikt samarbejde
Det handler om opkvalifceringsforløbet “Klar til Start”, som er udviklet i et samarbejde mellem autismespecialister og en af landets største supermarkedskæder. “Klar til Start” er netop blevet nomineret til Fællesskabsprisen, der har fokus på at anerkende mennesker og projekter, der bidrager til at styrke fællesskabet.

“Klar til Start” er udviklet med støtte fra Velux Fonden i et samarbejde mellem autismespecialisterne hos Unges Uddannelsescenter og fakta-kæden, der er en del af COOP.  Der er tale om et opkvalificeringsforløb, hvor der fra starten indgås en aftale med en virksomhed om, at der venter en fastansættelse til kursisten, når forløbet er afsluttet. Ideen opstod i 2012, og 69 unge med ASF over hele landet er lige nu i gang med et opkvalificeringsforløb i regi af “Klar til Start”, og andre 35 er allerede i fast job.

Det perfekte match
Med udgangspunkt i kursistens kompetencer arbejdes der hen imod at udvikle de færdigheder, som gør ham eller hende i stand til at varetage en række konkrete arbejdsopgaver i virksomheden. Gennemførelsesprocenten er ca. 85%, og og udover fakta har fem andre virksomheder indgået samarbejde om projektet: ILVA, Catering Engros, Abena, Catering Danmark.

Halvdelen af landets kommuner har indgået samarbejde om “Klar til Start” med henblik på at hjælpe borgere med ASF i beskæftigelse, og det er ikke blot til glæde for den enkelte borger. Beregninger fra Deloitte fastslår, at et typisk “Klar til Start”-forløb tjener sig ind for kommunen efter godt fem år, alene målt i besparelser på forsørgelsesudgifter.

FAKTA:
Årsag til nominering:
Som motivation for nomineringen af “Klar til Start” står følgende på Fællesskabsprisens hjemmeside:
“Projektet “Klar til Start” er et fantastisk og hjertevarmt uddannelsesforløb til unge og voksne med Autisme Spektrum Forstyrrelser. Klar til Start klæder ikke kun de unge og voksne på til at varetage et arbejde, men går også op i at finde det helt rigtige match mellem den unge og den rette  arbejdsplads. Resultatet giver den unge selvtillid af at være en del af en arbejdsplads, noget at stå op til men er også en gevinst for butikkerne og kunderne, fordi de har en særlig evne til at skabe spændende og indbydende butikker, og har en helt særlig sans for detaljer.”

Om Fællesskabsprisen:
Fællesskabsprisen arbejder for at finde og anerkende de mennesker og projekter, der bidrager til at styrke fællesskabet. Fællesskabsprisen blev stiftet i 2014 i et samarbejde mellem politiker Mette Frederiksen og en række store danske fagforeninger og virksomheder samt uddannelsesinstitutioner. Læs mere HER

Om Unges Uddannelsescenter:
Unges Uddannelsescenter er en almennyttig fond, der arbejder for at give unge med Autisme Spektrum Forstyrrelser (ASF) så gode muligheder som muligt for at blive inkluderet i samfundet og få en så meningsfyldt tilværelse som muligt. Fonden tilbyder Særligt Tilrettelagte Uddannelsesforløb (STU) og står udover udviklingen af opkvalificeringsforløbet “Klar til Start” også bag udvikling af det app-baserede læringssystem “ScanHow”, der hjælper både personer med ASF og ansatte i jobs med mange faste rutineopgaver til at sikre en hverdag/arbejdsdag uden uhensigtsmæssige brud på procedurer og rutiner.

Følgende kommuner har – eller har haft – borgere i et “Klar til Start”-forløb:
Assens, Bornholm, Brønderslev, Favrskov, Frederiksberg, Frederikssund, Furesø, Fåborg-Midtfyn, Gladsaxe, Greve, Gribskov, Guldborgssund, Haderslev, Hadsten, Halsnæs, Hedensted, Helsingør, Herning, Holbæk, Holstebro, Ikast-Brande, Ishøj, Jammerbugt, Kalundborg, Køge, Lejre, Lolland, Morsø, Nykøbing Mors, Næstved, Odense, Odsherred, Rebild, Ringkøbing-Skjern, Roskilde, Rudersdal, Silkeborg, Skive, Slagelse, Solrød, Stevns, Stevns, Struer, Sønderborg, Tønder, Taarnby, Vallensbæk, Vejle, Aabenraa, Aalborg, Århus.